[ANF NEWS AGENCY] Ateþyan’dan Baydemir’e hizmet madalyasý


Ateþyan’dan Baydemir’e hizmet madalyasý



ANF
14:34 / 18 Haziran 2011

AMED - Baþpiskopos Aram Ateþyan Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin onarýmýna yaptýðý katkýlardan dolayý Diyarbakýr Büyükþehir Belediyesi Baþkaný Osman Baydemir‘e Dikran Kralý’nýn altýn madalyasýný takdim etti.

Diyarbakýr Büyükþehir Belediyesi ve Surp Giragos Kilisesi Vakfý’nýn katkýlarýyla onarýmý devam eden Surp Giragos Kilisesi’nde yapýlan ayine katýlmak üzere ABD ve Kanada’da yaþayan Diyarbakýrlý Ermeniler Diyarbakýr’a geldi.

Ermeni Patrikhanesi Genel Vekili Baþpiskopos Aram Ateþyan, Kilise Vakfi yöneticileri, Yazar Mýgýrdýç Magrosyan ve çeþitli ülkelerden gelen Ermenilerden oluþan 30 kiþilik grup Baydemir’i ziyaret etti.

Ateþyan Baydemir’e Surp Giragos Kilisesi’ne yapmýþ olduðu katkýlardan dolayý M.Ö 95′te Ýmparatorluk yapan Dikran Kralý’nýn altýn parasý olan madalyayý takdim etti.

Ateþyan konuþmasýnda 12 Eylül 1980 sonrasý son kalan Ermenilerin de ülkeyi terk ettiklerini ancak akýllarýnýn hep ilk yuvalarýnda kaldýðýný anýmsatarak “Bu yuvalar tabi ki Diyarbakýr’ýn içindeydi” dedi. Birkaç hafta önce Newyork ve Toronto’da verdikleri yemeklerde Baydemir’in Ermenilerin ruhani doðuþ yeri olan kiliseyi onardýðýndan söz ettiklerini anlatan Ateþyan “Maddi ve manevi katkýlarýnýzdan dolayý ayakta alkýþlandýnýz. Sizlere sevgi ve þükranlarýný iletmek istediler. O nedenle bu grubu oluþturarak sizi ziyarete geldik” dedi.

O GÜNÜN VÝCDANSIZLIÐI ÝLE YÜZLEÞÝYORUZ

Madalyayý kabul eden Baydemir, “Bu deðerli takdimi almaktan büyük bir onur duyduðumu paylaþmak istiyorum. Þükürler olsun ki bugün böylesi bir aný yaþamak bana nasip oldu” dedi. “Ýnancým o ki bu kent sizindir, bu kent, Ermenilerindir, Süryanilerindir, Keldanilerindir, Müslümanlarýndýr, Kürtlerindir. Bu kente emeði geçen herkesindir” diye konuþan Baydemir bugün insanlýðýn gelmiþ olduðu noktada Mezopotamya’da yaþayan halklarýn emeðinin çok büyük olduðunu ifade etti.

Baydemir konuþmasýný þöyle sürdürdü: “G! eçmiþte Ermeni, Süryani, Keldani hemþehrilerim, kardeþlerim maalesef çok büyük travmalar yaþadýlar. Biz bugünkü kuþak o günün vicdansýzlýðýyla yüzleþiyoruz. O günkü vicdansýzlýðý vicdanýmýzda mahkum ediyoruz.”

Yeni baþlangýçlar yapmanýn olanaklý olduðuna inandýklarýný belirten Baydemir, “Bundan sonraki zaman dilimi içerisinde hem size karþý hem insanlýða karþý mahcup olmayacaðýz” diye konuþtu.

TEKLEÞÝRSEK YOKSULLAÞIRIZ

Tanrý’ya dua etme yerleri olan cami, havra, kilise ve diðer mabetlerin hepsini çok deðerli bulduðunu ifade eden Baydemir, “Surp Giragos Kilisesi bir inanç merkezi olmakla birlikte oranýn inþasýna katký sunmak bir kimliðe sahip çýkmaktýr. Çünkü bütün farklýlýklar ve inançlar bu kentin vazgeçilmez bir parçasýdýr ve böyle kalmak durumundadýr” dedi.

“Tekleþirsek yoksullaþýrýz” diyen Baydemir, “Herkesin farklý ama herkesin eþit olduðu bir kent, bir toplum, bir dünya yaratmak için daha fazla çaba sarf etmek gerek. Bir kez daha bu kentte çan sesi ile ezan sesinin duyulmasýný saðlamalýyýz” dedi.

Konuþmalarýn ardýndan Baydemir Ateþyan’a Büyükþehir Belediyesi Sanat Atölyesi’nde üretilen cam üzerine yapýlamýþ Surp Giragos Kilisesi’nin tablosunu hediye etti.

ANF NEWS AGENCY


==================


Other links: