[HYETERT] Agop Dilaçar, Türk Dilini teslim ettiðimiz Ermeni …

Agop Dilaçar, Türk Dilini teslim ettiðimiz Ermeni …





Türk Dilini bir Türk sahiplenemezken, Agop Dilaçar adlý bir Ermeni, Türk Dili ile ilgili çalýþmalarý yapmýþ. Ve tepki göreceði bilindiði için de;Onun yazdýðý kitaplarýn üzerine A. Dilaçar yazýlmýþ…Aslýnda soyadý da Martayan olan bu kiþi, Dilaçar soyadýný soyadý kanunuyla almýþ…


 Agop Dilaçar (d. 22 Mayýs 1895 – ö. 12 Eylül 1979), Türk dili üzerine uzmanlaþmýþ Ermeni asýllý Türk dilbilimcidir. Türk Dil Kurumu’nun ilk genel sekreteridir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkçe ile ilgili çalýþmalarýna verdiði katkýlardan dolayý “Dilaçar” soyadýný almýþtýr. Ermenice ve Türkçenin yanýnda Ýngilizce, Yunanca, Ýspanyolca, Latince, Almanca, Rusça ve Bulgarca bilmekteydi. 1915 yýlýnda Robert Kolej’den mezun olmuþtur. I. Dünya Savaþýnda Kafkas cephesinde görev adlý. 1919′dan itibaren Robert Kolej’de Ýngilizce öðretmeni olarak çalýþmaya baþladý.



Çalýþmalarý Savaþtan sonra, Beyrut’ta bir Ermeni okulunun müdürlüðünü ve Beyrut’ta Ermenice yayýnlanan ilk gazetenin (Luys) genel yayýn yönetmenliðini üstlendi. Eþi Meline ile birlikte gittiði Sofya’da eski Türk dili ve Uygurca dersleri verdi ve ilk kitabýný yayýnladý. 22 Eylül 1932 yýlýnda Dolmabahçe Sarayý’nda, Mustafa Kemal Atatürk’ün baþkanlýðýnda gerçekleþtirilen Birinci Türk Dil Konferansý’na Ýstepan Gurdikyan ve Kevork Simkeþyan ile birlikte dil uzmaný olarak davet edildi. Daha sonra çalýþma ve araþtýrmalarýný yeni kurulan Türk Dil Derneði’nin baþ uzmaný ve ilk Genel Sekreteri olarak sürdüren Agop Martayan, 1934′teki Soyadý Kanunu dolayýsýyla, Atatürk’ün kendisine Türk Dili’nin geliþimine katkýlarýndan dolayý önerdiði Dilaçar soyadýný memnuniyetle kabul etti. Türk Tarih Tezi ve Güneþ Dil Teorisi çalýþmalarýyla, Türk Ulusu’nun ve Türk Dili’nin kökenlerinin bulunmasý konusunda önemli bilgileri ortaya çýkardý. 1936-1951 yýllarý arasýnda Ankara Üniversitesi’nde dil-tarih ve Türkoloji dersleri verdi ve Türk Dili üzerine önemli çalýþmalar yaptý. Latin harfleri ile yeni Türk abecesinin oluþturulmasý çalýþmalarýna katýldý. 1942-1960 yýllarý arasýnda Türk Ansiklopedisi’nin hazýrlanmasý çalýþmalarýnda baþdanýþmanlýk yaptý. Türk Dil Derneði’ndeki görevini ve dil çalýþmalarýný 1979′daki ölümüne kadar sürdürdü.



Mustafa Kemal’e “ATATÜRK” soyadýnýn verilmesini T.B.M.M.ye teklif eden kiþidir.



http://www.kadinhaberleri.net/index.php?content_view=21552&ctgr_id=17 

Share

Most Recommended