[HYETERT] BAÞEPÝSKOPOS ARAM ATEÞYAN PATRÝK GENEL VEKÝLÝ SEÇÝLDÝ

 



Kaynak: Aret Çiçekeker
Yer: Ýstanbul
Tarih: 1.7.2010



MEVCUT DURUM SÜRECEK

Ýstanbul Valiliði’nin 29.06.2010 tarihli yazýsýna istinaden Patrikhane’de toplanan geniþletilmiþ Ruhani Kurul’un yaptýðý oylamada, 26 oydan 25′ini alan Baþepiskopos Aram Ateþyan Patrik Genel Vekili seçildi. Baþepiskopos Ateþyan, Patrik Mesrob II hayatta olduðu sürece, kendisine vekaleten cemaatin dini ve hayri iþlerini yürütecek. Kilise geleneklerine göre Patriðin hastalýðý veya yurt dýþý gezisinde olmasý gibi durumlarda kendisine en yaþlý Baþepiskopos vekalet ediyordu. En yaþlý Baþepiskopos olan Þahan Sývacýyan’ýn yaþýnýn ilerlemiþ olmasý nedeniyle, Patrik Vekilinin görevlerini de fiilen Ruhani Kurul Baþkaný Baþepiskopos Aram Ateþyan sürdürüyordu.

VALÝLÝK PATRÝKHANE’NÝN TALEBÝNÝ REDDETTÝ

Patriklik görevlerinin uzun süre vakeleten yürütülmesini sakýncalý bulmuþ olan Ruhani Kurul 03.12.2009 tarihli dilekçe ile kilise geleneklerinde mevcut olan eþ-patriklik seçiminin yapýlabilmesi için baþvuruda bulunmuþtu. Ermeni kilisesinin kadim geleneklerine göre Patrik 6/7 sivil, 1/7 ruhani delegenin oyuyla seçiliyor. Valilik ise 29.06.2010 tarihli dilekçesi ile, 1998 tarihli geçici Patrik seçimi talimatnamesinde eþ-patriklik hakkýnda düzenleme bulunmadýðý gerekçesiyle baþvuruyu reddeti ve Ruhani Kurul tarafýndan daha önce bir uygulamasý bulunmayan “Patrik Genel Vekili” seçilmesi talimatýný verdi.

ÝSTANBUL ERMENÝ PATRÝKLÝÐÝ’NDE 3. DEÐABAH’LIK DÖNEMÝ

Ermeni Kilise’sinde Patriðin vefatý veya görevi býrakmasý durumunda, boþalan makama yeniden halk seçimi yapýlana kadar ruhani kurul tarafýndan, “makamýn koruyucusu” anlamýna gelen Deðabah (Kaymakam) seçiliyor. 29.06.2010 tarihli Valilik yazýsýnda, Mesrob II’nin istifa etmemiþ ve halen hayatta olmasý nedeniyle makamýn boþ sayýlamayacaðý açýkça ifade ediliyor. Bu nedenle, seçilecek olan Ruhani’ye Patrik Kaymakamý yerine farklý bir sýfat olarak Patrik Genel Vekili unvaninin uygun bulunmuþ olduðu anlaþýlýyor. Bu þartlarda, Baþepiskopos Aram Ateþyan’ýn durumu daha önce iki örneði mevcut olan uzun süreli Patrik Kaymakamlýðý görevlerinin bir benzeri olacak. Geçmiþte, Baþepiskopos Kevork Arslanyan 1922′de Patrik Zaven Der Yeðiyayan’ýn istifa etmeden yurtdýþýna kaçmasý, 1944′te ise Patrik Mesrob Naroyan’ýn vefatý nedeniyle 2 kez Patrik Kaymakamý seçilmiþti. Baþepiskopos Arslanyan yeniden Patriklik seçimi yapýlana kadar ilkinde 5 yýl, ikincisinde 7 yýl süre ile bu görevleri sürdürmüþtü.

BAÞEPÝSKOPOS ATEÞYAN ÝSTERSE SOKAKTA DÝNÝ KÝSVE GÝYEBÝLECEK

Dini azýnlýklarýn ruhani liderlerine, Bakanlar Kurulu’nun özel izniyle sokakta dini kýyafetle dolaþma izni veriliyor. Her mezhepten sadece bir ruhaniye verilen bu izin 1998′den beri Patrik Mesrob II’de bulunuyor. Valilik yazýsýna göre, Baþepiskopos Aram Ateþyan’ýn talebi halinden bu izin Patrik Mesrob II’den alýnarak kendisine verilebilecek.


Share

Most Recommended