[LRAPER] YILBAÞI VE SURP DZINUNT GELENEKLERÝMÝZ






YILBAÞI VE SURP DZINUNT
GELENEKLERÝMÝZ


 


Yýlbaþý ve Surp Dzýnunt Ortadoðu’da, özellikle de Ýstanbul‘da hala bir baþkadýr. Ermeni halkýnýn üçte ikisinin birçok deðiþik ülkede yaþadýðý Diaspora‘da, Katolik ve Protestan geleneklerinin Ermeni ailelerinde de kendilerini hissettirdikleri açýkça görülüyor. Ýþ yerlerinin kapalý olmasýnýn da etkisiyle, Batý’daki çoðu yerleþim merkezinde, Rab Ýsa Mesih’in doðuþ ve vaftiz yortularý ile ilgili olan Yýlbaþý kutlamalarý 24/25 Aralýk günlerinden baþlýyor.


 


Patrik Mesrob II Hazretleri, daha önceki birçok yazýsýnda da bu konuya deðindiði gibi, bunda bir sakýnca görmüyor. Patriðimiz, “Tanrý Sözü’nün Nazaretli Ýsa’nýn þahsýnda beden alarak aramýza gelmesi öylesine derin bir sýr ki, zaten yedi hafta hazýrlanýyor, 14 Þubat’a kadar da tüm törenlerde bu konuyu iþliyoruz. Yortuyu da 5/6 Ocak’la sýnýrlamak yerine, 24 Aralýk’tan 6 Ocak’a böylece tam iki hafta kutlamýþ oluyoruz. Böylesine önemli bir yortuya deðmez mi?” diyor.


 


Önce MS 4′üncü yüzyýldan itibaren Batý kiliseleri, hemen sonra da onlarý izleyen Anadolu kiliseleri, en son geçen yüzyýlýn baþlarýnda da Süryani Ortodoks Kilisesi, daha önce 5/6 Ocak tarihinde kutlanan Teofanya Yortusunu ikiye ayýrdýlar, Rab Ýsa Mesih’in Kutsal Doðuþu’nu 24/25 Aralýk, O’nun Kutsal Vaftizi’ni ise 5/6 Ocak’ta kutlamaya baþladýlar. Ermeni Kilisesi ise Hristiyanlýk tarihindeki en eski uygulamayý devam ettirerek Mesih Ýsa’nýn hem doðuþ hem de vaftizini bir arada 5/6 Ocak tarihinde kutluyor ve yortuya “Surp Dzýnunt yev Asdvadzadzahaydnutyun” (Kutsal Doðuþ ve Tanrýsal Beliriþ) adýný veriyor.


 


HAZIRLIK


Surp Dzýnunt yortusuna hazýrlýk Ermeni Kilisesi’nde tam yedi hafta sürüyor ve bu hazýrlýk dönemine Hisnag (elli günlük dönem) adý veriliyor. Hisnag’in birinci, dördüncü ve yedinci haftalarý kilise üyelerine vejeteryen perhiz salýk veriliyor. Her Cumartesi günbatýmýnda dualar ve ilahiler eþliðinde mor renkli yeni bir mum yakýlýyor. Cýrakaluyts denilen Surp Dzýnunt arefesinde, yedi mor mum hep bir arada yakýlýyor.


 


YILSONU


Ermeni geleneklerinde 31 Aralýk akþamý aile ortamýnda geçiriliyor. Evin yakýnýndaki bir kilisede yýlsonu þükran duasýna gidiliyor.


 


Akþam aile üyeleri, akraba ve dostlarla bir araya geliniyor. Yoksul, kim

Share

Most Recommended