[AGOS] Yervant Gobelyan (1923-2010)


Gazetemizin duayen ismi, yazarimiz, agabeyimiz, ogretmenimiz, Ermeni Edebiyati’nin son yuzyilda yetistirdigi en onemli gazeteci yazarlardan biri olan Yervant Gobelyan 15 Aralik geceyarisinda tedavi olmak icin uzun suredir bulundugu Yedikule Surp Pirgic Ermeni Hastanesi’nde hayatini kaybetti. Sevenlerine, edebiyat camiasina ve ailesine bas sagligi diliyoruz.

Yervant Gobelyan, Izmit Bardizag (Bahcecik) kokenli bir Ermeni ailenin dort cocugundan biri. 1923′te Istanbul Rumelihisari’nda dogdu. Ilk egitimini once semtin Tateosyan Okulu’nda, daha sonra Taksim Esayan Okulu’nda aldi; 1937′de mezun oldu ve bir daha hic okula gitmedi. Bakkal cirakligi, oto tamirciligi, marangozluk, nikelajcilik gibi bircok islerde calisti. Dayisinin kisisel kutuphanesinden yararlanarak kendini surekli gelistirdi. Ikinci Dunya Savasi sirasinda dort yil askerlik yapti. Askerde, Yeni Ermeni Siiri’nin onculerinden Haygazun Kalustyan’la tanisti. Bir diger oncu sair Garbis Cancikyan’la daha once Samatya’da, uyelerinin cogu Ermeni gencler olan Hilal Bandosu’nda tanismis, dost olmuslardi. 1940′larda Istanbul’da ilerici bir akim buyuk bir hizla tum edebiyat cevrelerini etkilemekteydi. Taksim’deki Eptalofos Kahvehanesi ise onlarin bulusma yeriydi…

Gobelyan’in siirlerden olusan ilk kitabi, “Yerani Te” (“Ke$ke”) adiyla yayinlanir (1948) ve bunu yazarin emniyette sorgulanmasi izler; bu yuzden Hacik Amiryan’in “Carakayt” gazetesinden ayrilmak zorunda kalir. Ayni yil Hagop Sivasliyan’la birlikte Eminonu Cakmakcilar Yokusu Sumbullu Han’da Onnig Aktaryan Matbaasi’nda “Luys” (“I$ik”) adli haftalik gazeteyi cikarmaya baslarlar. Bu gazete de parasizlik nedeniyle ancak bir bucuk yil yayinlanabilir. O gunlerde askerden yeni donen Rupen Ma$oyan ile birlikte Babiali’de, Resit Efendi Han’daki Hagop Aprahamyan Matbaasi’nda basyazarligini Gobelyan’in ustlendigi “Tebi Luys” (“I$iga Dogru”) haftalik dergisini cikarirlar (1950). Bu dergi de bir bucuk yil sonra parasizliktan kapanir. Yervant Gobelyan o sirada yeni kurulmakta olan “Ayk” (“$afak”) gunluk gazetesinden aldigi davetle 1953′te Beyrut’a giderek gazetenin yayin yonetmenligini ustlenir; Beyrut’taki Ermenice dergilerde oykuleri yer alir. 1954′te Istanbul’a geri donerek Marmara gazetesinde calisir, 1957′de tekrar Beyrut’a doner. Uzun sure “Ispurk” (“Diaspora”) haftalik dergisinin ve Sevan Yayinevi’nin yayin kurulunda yer alir. 1965′te Avrupa’ya gitmek uzere geldigi Istanbul’da kalarak Marmara gazetesinin yazi islerinde gorev alir. Hagop Sivasliyan’in cikardigi “Baykar” (Mucadele”) haftalik gazetesinin de basyazarligini ustlenir. Gobelyan, gazeteciliginin yani sira 1970′te Gobel Yayinevi’ni kurar. “Portsank” (“Bela”) haftalik mizah dergisini dokuz sayi yayinlar. Izleyen yillarda iki yil “Jamanak” (“Zaman”) gazetesinde, daha sonra yine Marmara gazetesinde calisir.

Eserleri:

- “Yerani Te” (Ke$ke), (Tebi Luys Yayini – 1948);

- “Khicanigarner” (Mozaikler), (1968);

- “Askarhi Innerrort Hira$aliki” (Dunyanin Dokuzuncu Harikasi), (Gobel Yayinevi – 1972);

- “Yeraz Cunetsog Martig” (Du$suz Yasayan Insanlar], (Ri$duni Karakizyan Edebiyat Dizisi – 1

Share

Most Recommended