[IHD] IHD ÝSTANBUL SUBESÝ 24 NÝSAN’DA

IHD ÝSTANBUL SUBESÝ 24 NÝSAN’DA


KAYBETTÝGÝMÝZ ERMENÝ AYDINLARI ANIYOR


 


“Ermeni Aydinlar ve 24 Nisan 1915 – Tutuklandilar, Surulduler, Mezar Taslari Bile Olmadi” baslikli etkinlik 24 Nisan Cuma gunu Tutun Deposu’nda Saat 14:00′te baslayacak.


 


Ýstanbul’da 24 Nisan 1915′te baslayan tutuklamalar sirasinda goturulen ve cogu bir daha geri gelmeyen sair, yazar, muzikolog, hukukcu, gazeteci, hekim Ermeni aydinlari Ýnsan Haklari Dernegi Ýstanbul Subesi tarafindan duzenlenen etkinlikle aniliyor. Etkinlik,  Bogazici Gosteri Sanatlari Toplulugu uyelerinin katkilariyla gerceklesecek.


 


Ýnsan Haklari Dernegi, Ýstanbul Subesi, Irkcilik ve Ayrimciliga Karsi Komisyon’un 94. yildonumunde andigi 24 Nisan tutuklamalari sirasinda, zamanin Osmanli toplumunun, sanat, edebiyat, dusunce ve kultur dunyasinin en parlak temsilcilerinin de aralarinda bulundugu 220 kisi evlerinden alinarak goturulmus,cogu surgun yollarinda oldurulmustu.


 


ÝHD Ýstanbul Subesi Yonetim Kurulu Uyesi, Irkcilik ve Ayrimciliga Karsi Komisyon’dan  Riza Dalkilic, etkinlikle ilgili olarak sunlari soyledi: “Ermeni toplumunun  tum maddi ve manevi varligiyla birlikte yok edilmesi surecinin baslangicini simgeleyen 24 Nisan 1915 tutuklamalari sonrasinda yasamini yitiren aydinlar, yalnizca Ermeni toplumunun, dilinin, kulturu icin degil, bugun bizler icin de buyuk bir kayiptir. Onlari anmayi gorev biliyoruz.”


 


Etkinlikte, tutuklamalar surecinde yasamini yitiren  Ermenicenin uc buyuk sairi Siamanto, Taniel Varujan, Rupen Sevag ile sair, yazar, hukukcu, sosyalist milletvekili Krikor Zohrab‘in yasam oykusu ve sairlerin siirlerinden ornekleri Bogazici Gosteri Sanatlari Toplulugu uyeleri sunacak. Yayinci Ragip Zarakolu da, 24 Nisan’da tutuklanan ve mucize eseri sag kalan yazar Teotig’in tanikligini anlatacak. 


 


Etkinlikte Kardes Turkuler grubundan muzisyenler de  Ermenice turkuler soyleyecek.

Share

Most Recommended