[AGOS/SEVAN ATAOÐLU] Ada dostunu andý
















Ada dostunu andý
(Haberler Sayi:571-09 Mart 2007 )

Sevan Ataoðlu


“Ýstanbul’un Rum’u, Yahudi’si, Ermeni’si azalmasaydý, Marmara Denizi bu denli kirlenmez, balýðýmýz da bu kadar azalmazdý.” Hrant Dink, 4 Mart’ta Kýnalýada’sýnda onu anmak için bir araya gelenleri bu cümlesiyle kucakladý. Katýlan herkes Hrant Dink’i ölümünün 40. gününde mimozalarla andý.























Gün, Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi’ndeki ayinle baþladý. Ardýndan Antranik Yeþil, Hrant Dink’in gençliðinde belletmenlik-”ahpariklik” (aðabeylik) yaptýðý Karagözyan Dinlenme Evi’nin önünde 1974 senesinde futbol sahasýnda kazandýklarý bir maçýn ardýndan ahpariðinin onu omuzlarý üzerinde kampa kadar taþýdýðýný hala unutamadýðýný anlattý. Ardýndan kortej deniz kýyýsýna indi ve Kýnalýada Su Ürünleri Kooperatifi’nde düzenlenen tören baþladý. MHP Adalar Teþkilâtý’nýn geçtiðimiz günlerde astýðý “Hepimiz Türk’üz, Hepimiz Mehmet’iz” pankartýnýn yerine kaymakamlýk tarafýndan devasa Türk bayraklarý ve Atatürk resimleri yerleþtirilmiþti. Açýlýþ konuþmamda, çevre ve deniz tutkusu ön plana çýkmayan bir doða sevdalýsýný yitirmenin üzüntüsünü yaþadýðýmýzý belirtip ondan duyduðum sözleri aktardýktan sonra, herkesi, baþta Hrant Dink ve bir baþka kaybýmýz Zahrad olmak üzere, doða ve insan sever insanlarýmýzýn aziz hatýrasý önünde saygý duruþuna davet ettim. Etkinliðin organizasyonunu üstlenen Avedis Hilkat da, balýkçýlýða özendirdiði dostuna sesleniyordu: “Geçen yaz bir balýk dönüþü Burgazada Mezarlýk Burnu önlerinde ayaða kalkýp, Sait Faik Abasýyanýk’ý selamlamamýzý hayatým boyunca unutamayacaðým. Hrant Dink’i bugün mimozalarla anmak istedik. Mimos’ Ýspanyolca’da nazlý’ demektir. Hain eller nazlýmýzý bize çok gördüler. Caným arkadaþým, ilkem senin ada dostu, çevreci, doða savaþçýsý ve insancýl yönünü kamuoyuna anlatmaktýr. Þu denizde duran ve nazlý nazlý bize bakan kayýðýna çiçekler atarak ruhunu yad ediyorum…”


Artýk biraz daha kirlenmiþ olan Marmara Denizi’ne “Yiðidim aslaným burada yatýyor” þarkýsý eþliðinde çelenkler ve mimozalar atýldýktan sonra ada sakinleri misafirlerine elleriyle kardýklarý irmik helvasýndan ikram ettiler.


Yaz gelecek, Kýnalýada dolacak. Birbirlerine onun hatýrasýnýn sýcaklýðýyla sarýlan adalýlarýn gözleri sahilde Hrant Dink’i arayacak.

Share

Most Recommended