[AGOS-PROF. AYSEGUL ALTINAY] Hrant Dink’e Los Angeles’ta Karasung
















Hrant Dink’e Los Angeles’ta Karasung
(Haberler Sayi:571-09 Mart 2007 )

Ayþegül Altýnay


“Pasaport cebimde gayrý” diyen Hrant Dink 2006 sonbaharýnda yaptýðý Kuzey Amerika gezisini “Bir Don Kiþot’un Diaspora Seferi” baþlýðý altýnda anlatmýþtý (Agos, 17 Kasým 2006). Onu Kasým ayýnda Los Angeles’ta aðýrlayan Ýstanbul Ermenileri Derneði (Bolsahay Miutyun), 25 Þubat’ta Kaliforniya Üniversitesi’nde düzenlenen 40. gün (Karasung) anma töreninin de ev sahiplerindendi.
























Törenin diðer düzenleyicileri ve destekçileri arasýnda Yakýn Doðu Çalýþmalarý Merkezi, Yakýn Doðu Dilleri ve Kültürleri Bölümü, Yahudi Çalýþmalarý Merkezi, Ermeni Çalýþmalarý Programý ve “Hrantýmýzý” Anmak için Türkiyeli Öðrenci Giriþimi bulunuyordu.


Törenin bir özelliði çok sayýda kurumu bir araya getirmesiyse, bir diðer özelliði de farklý kesimlerden Türkiyelilerin ve Ermenilerin düzenledikleri ilk ortak etkinlik olmasýydý. Açýlýþ konuþmasýný Kaliforniya Üniversitesi tarih profesörlerinden Richard Hovannisian yaptý. Martin Luther King ve Nelson Mandela’ya benzettiði Hrant Dink’in özgün kiþiliði ve çokyönlü çalýþmalarý üzerinde duran Hovannisian, konuþmasýný “su çatlaðýný buldu” sözleriyle tamamladý. Ýstanbul Ermenileri Derneði Baþkaný Simon Acýilaç’ýn Hrant Dink’in hayatýný ve yaptýklarýný anlattýðý sunumunun ardýndan, Kaliforniya Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öðrencisi Zeynep Türkyýlmaz, “Hrantýmýzý” Anmak için Türkiyeli Öðrenci Giriþimi adýna konuþtu. Zeynep Türkyýlmaz: “Agos, Hrant Dink’in rüyasý ve mücadele alanýydý; þimdi ise onun mirasý. Agos’un geleceði bizim omuzlarýmýzda. Sýnýrlarý ve tabularý aþan gücü, onuru, cesareti ve þefkatiyle hayatlarýmýza deðen Hrant Dink, bizlere ilham kaynaðý olmaya devam edecek” dedi. Yahudi Çalýþmalarý Merkezi müdürü Profesör David Myers da Hrant Dink’i bir “kurban” olarak deðil, örnek alýnacak bir kiþi, bir ilham kaynaðý olarak gördüðünü söyledi. Albert Gyunasdyan’ýn kemanýyla seslendirdiði Sarý Gelin ve diðer Anadolu ezgilerinin ardýndan Sabancý Üniversitesi’nden Ayþegül Altýnay: “Hrant Dink’in aþýladýðý umuttan güç alarak, yaydýðý ýþýðýn aydýnlýðýnda ve hepimize beslediði sevginin sýcaklýðýnda, onun için ve acý dolu tarihimizde kaybettiðimiz herkes için birlikte aðlayalým, birlikte yas tutalým ki yakýnda birlikte gülebilelim, birlikte sevebilelim.” dedi.


Stepan Partamian’ýn hazýrladýðý “Hrantýmýz” baþlýklý videonun gösterimi ve Mamekon Arutunyan’ýn duduk dinletisiyle devam eden anma töreninin son konuþmasýný baðýmsýz araþtýrmacý Rupen Çetinyan yaptý. 300 kiþilik bir salonda yaklaþýk 500 kiþinin ayakta durarak ve yerlerde oturarak izlediði an

Share

Most Recommended