ERMENÝLER NEDEN NOEL’Ý
6 OCAK’TA KUTLUYOR?
Genel olarak Ermeni Noeli olarak adlandýrýlan bayram, Mesih Ýsa’nýn Kutsal Doðuþu‘nun kutlandýðý kutsal bir gündür. Noel, Ermeni Kilisesi’nde Allah’ýn vahyolunmasýný ve vücut bulmasý anlamýna gelen “Asdvadz-a-haydnutyun” ana temasý ile kutlanýyor.
Mesih Ýsa’nýn Beythlehem‘de doðuþu ve otuz yaþýnda Ürdün Nehri‘nde vaftiz olmasý Ermeniler’in Noel dönemindeki en önemli kutlamalarýný oluþturuyor. Mesih’in Kutsal Doðuþu Ermeni Kilisesi’nde 6 Ocak tarihinde kutlanýyor. Bayram ayininin sonunda Çýrorhnek (Suyun Kutsanmasý) töreni ile Mesih’in vaftizi kutlanýyor.
Ermenilerin neden Noeli dünya geneliyle birlikte 25 Aralýk’ta kutlamadýklarý sýkça sorulan bir sorudur. Mesih’in Kutsal Doðuþu’nun tarihi kronolojik olarak net olarak konumlandýrýlmadýðý gibi Ýncil‘de de kesin bir ifade bulunmamaktadýr. Ancak yine de tarihsel olarak, bütün Hristiyan Kiliseleri IV. yüzyýla kadar, 6 Ocak tarihini Mesih’in Kutsal Doðuþ Bayramý olarak kutluyorlardý.
Roma Katolik Kilisesi’ne göre, 6 Ocak tarihi, 25 Aralýk tarihinde kutlanan ve bir pagan geleneði olan Güneþ’in doðuþunu kutsayan bayramýn geçersiz kýlýnmasý için deðiþtirildi. O tarihte Hristiyanlar bu gibi pagan bayramlarýný kutlamaya devam ediyorlardý. Süregelen bu pagan etkinliðinin yýkýlmasý için Kilise hiyerarþisi 25 Aralýk tarihini Noel yani Mesih’in Kutsal Doðuþu Bayramý, 6 Ocak tarihini ise doðulu üç bilgenin yeni doðan Mesih’i ziyaret tarihi olarak tanýmladý.
Ermeniler’de paganlarýn bulunmamasý ve Ermeni Kilisesi’nin Roma Kilisesi’nin uydusu olmamasý nedeniyle, Ermeniler bu deðiþimden etkilenmediler. Kilise ge