[HYETERT] Türkiye Ermenileri Patriði ABD Cumhurbaþkaný ile görüþtü

Kaynak: lraper
Yer: istanbul
Tarih: 28.6.2004

27 Haziran Pazar öðleden sonra ABD Devlet Baþkaný Georges W. Bush Türkiye’deki dini liderlerle görüþtü.

ABD Büyükelçiliði’nin daveti üzerine toplantýnýn yapýlacaðý Hilton Oteline avdet eden Patrik Hazretleri’ne Peder Drtad Uzunyan refakat etti.

Toplantýya diðer katýlanlar ise þöyleydi: Diyanet Ýþleri Baþkaný Prof. Dr. Ali Bardakoðlu, Ýstanbul Rum Ortodoks Patriði Bartholomeos I, Türkiye Musevileri Hahambaþýsý Rav Ýsak Haleva, Ýstanbul Suryani Ortodoks Metropoliti Filiksinos Yusuf Çetin, Ýstanbul Müftüsü Prof. Dr. Musatafa Çaðrýcý, ABD Dýþiþleri Bakaný Colin Powell, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, ABD Baþkaný’nýn Milli Güvenlik Danýþmaný Dr. Condoleezza Rice ve diðerleri.

Sýcak bir ortamda geçen toplantý Baþkan Bush’un her bir konuðu þahsen selamlayarak “hoþ geldiniz” demesiyle baþladý. Baþkan konuþmasýnýn baþýnda Türkiye’nin, gerçekten bir inançlar ve kültürler mozaiði olmasýndan takdirle söz edip Müslüman bir çoðunluða raðmen nasýl laik ve demokratik bir ülke örneðini sergilediðini vurguladý.

Ermeni Patriði ile konuþtuðunda Baþkan Bush, Mesrob II Hazretlerinin ABD’de öðrenim görmüþ olduðunu bildiðini ifade etti. Buna cevaben Patrik Hazretleri, gençlik yýllarýnda üniversite öðrenimi nedeniyle ABD’nin Ýstanbul’dan sonra ikinci adresi olduðunu, ABD Baþkaný’nýn ziyaretinin memnuniyet verdiðini söyledi.

Sözlerine devam eden Patrik Hazretleri, 19′uncu yüzyýlýn ikinci yarýsýndan itibaren Yeni Dünya kýyýlarýna yerleþen yüzbinlerce Ermeni’ye karþý Amerika’nýn sergilediði konukseverlikten de söz etti. Baþkan Bush Amerikalý Ermenileri çok takdir ettiðini söyleyip California Eyaleti’nin 35. Valisi olan George Dökmeciyan’dan da özellikle bahsetti.

Türkiye’deki azýnlýklarýn durumundan bahsederken Patrik Hazretleri þöyle konuþtu: “gerek Türkiye’de yaþayan gayrimüslim vatandaþlar, gerekse dünyanýn herhangi bir ülkesinde azýnlýk olarak yaþayan etnik topluluklar için önemli olan üç kurum vardýr ve bunlar þöyle sýralanabilir: Birincisi, dini mirasý koruyabilmek ve cemaatin ruhani ihtiyaçlarýný karþýlayabilmek için ibadethaneler, ikincisi kültür ve dil öðrenimi için okullar, üçüncüsü ise dini ve eðitsel faaliyetlerin gerçekleþebilmesi için mali kaynaklar saðlayacak kurumlar, vakýflar. Türkiye’deki azýnlýklar da gelecekleri için ve cemaatlerinin bekasý için iþte bu kurumlarýný ayakta tutma çabasýndadýrlar.

Patrik II. Mesrob, Türkiye’de var olan dini riyaset makamlarý arasýndaki dinlerarasý diyaloðun çok memnun edici bir þekilde geliþmeye devam ettiðini ve deðiþik inançlara sahip insanlarýn bu ülkede bir komþuluk ve bir yaþam diyalogu içerisinde olduklarýnýn altýný çizdi.

Azýnlýklarýn bazen üstlendikleri köprü rolüne de deðinen Patrik II. Mesrob, cemaatlerin geçmiþte ve bugün olduðu gibi gelecekte de Türkiye ile bölgedeki komþu ülkelerde bulunan dindaþlarý ve soydaþlarý arasýnda diyaloðun geliþebilmesi için katalizör olabileceklerininin altýný çizdi.

Ayrýca Patrik Hazretleri din adamý kimlikleriyle ruhani bir görev üstlenmiþ olan ruhani liderlerin siyasete karýþmamaya azami çaba sarfettiklerini, ancak buna raðmen bazen siyaset olmasa bile özel durumlarda ahlaken görüþ belirtmek veya seslerini duyurmak durumunda olduklarýný söyledi. Dünya Kiliseler Birliði’nin bir giriþimi olan “Þiddete karþý on yýl” giriþimine tam destek verdiðini söyleyen Patrik Hazretleri, Türkiye’de yaþayan her tür inanca sahip kiþilerin yazýlý veya görsel basýnda devamlý seyretmek zorunda kaldýklarý þiddet manzaralarý karþýsýnda yaþadýklarý üzüntüyü kendisinin de hissettiðini vurgulayarak þöyle devam etti: “Bu tür görüntüler her gün Filistin’den, Sudan’dan, Afganistan ve Irak’dan ve de dünyanýn baþka yerlerinden medya vasýtasýyla evlerimize giriyor, bu durum beni çok üzüyor çünkü bu tür þiddet olaylarýnýn deðiþik kültürler ve dinler arasýnda bir çatýþma doðurabilmesinden, kalýcý düþmanlýklar yaratmasýndan korkuyorum.”

Baþkan Bush, Patrik Hazretlerine söyledikleri için teþ

Share

Most Recommended