Sahakyan Korosu, büyükler grubu şefi Sevan Agoşyan ve çocuk korosu şefleri (kendileri de çocuk korosundan yetişmişlerdir) Anita Kurtoğlu ve Alen Keçeci ile birlikte yaklaşık 70 yetişkin korist ve 80 çocuk koristle koral faaliyetlerini yürütüyor.
OSMANLIDAN BU YANA KORONUN TARİHÇESİ
İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinin ardından Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden İstanbul’a getirilen Ermeni sanatkarları, Samatya’ya yerleştirildiler. Böylece Samatya’nın çok kültürlü mozaiğinde Ermeniler de yerlerini aldı.
Bilindiği üzere, Fatih Sultan Mehmet tarafından Bursa’da bulunan Ermenilerin dini liderleri Hovagim İstanbul’a getirtilir ve Patriklik hakkı 1461 tarihinde kendisine verilir. Ayrıca Samatya’da bulunan Aya Panaia Peribleptos Manastırı da Surp Kevork adı altında ilk Ermeni Patriklik kilisesi olur. Samatya Kilisesi mugannileri de 1461 yılından bu yana kilisede kendi vazifelerini yürütürler. Ancak resmi belgeler Samatya Surp Kevork Kilisesi Muganni Heyeti’nin 1703 yılında resmi olarak kurulduğunu ve Samatya Kilise Muganni Heyeti’nin Osmanlı himayesindeki ilk ruhani okuyanlar korosu olduğunu gösterir.
Saraf Sarkis Taşcıyan’ın başkanlığında kurulan ilk Muganni Heyet (kilise okuyanı) 80 kişiden oluşuyordu. İstanbul cemaat yaşantısında aktif rol oynayan bu heyet çok sesli çalışmalara da öncülük ederler. 1938 yılında da muganni heyetin bünyesinde Sahakyan Korosu adıyla yeni koro oluşumu gerçekleşir.