[I.H.D.] Fransýz Parlamentosu’nu Býrakalým, Ýnkara Karþý Sesimizi Yükseltelim

 





Fransa Parlamentosu’nda 22 Aralýk 2011 Perþembe günü görüþülecek olan soykýrýmýn inkârýný yasaklayan yasa tasarýsýna karþý Türkiye, en geniþ kesimleriyle birleþmiþ durumda. Devletin bildik inkâr ve tehdit politikalarýna, iþ kuruluþlarýndan tüketici derneklerine kadar sivil toplumdan gelen desteðin yani sýra, Türkiye’nin aydýn kamuoyunda da yasa tasarýsýna karþý güçlü bir görüþ birliði oluþmuþ görünüyor. Yasaya karþý argümanlarýn ortak noktasý düþünce ve ifade özgürlüðü. Ermeni soykýrýmý da dâhil olmak üzere Fransa’nýn resmen tanýdýðý soykýrýmlarýn inkârýnýn yasaklanmasýnýn düþünce ve ifade özgürlüðünün ihlali anlamýna geleceði öne sürülüyor. ÝHD Ýstanbul Þubesi Irkçýlýk ve Ayrýmcýlýða Karþý Komisyon olarak bizler, soykýrým gibi bir insanlýk suçunun inkârýnýn hiçbir þekilde düþünce ve ifade özgürlüðünün gerçekleþmesi ve düþünceyi ifade hakkinin kullanýlmasý olarak kabul edilemeyeceðini savunuyor ve bunda ýsrar ediyoruz.



Bir haklin tüm toplumsal dokusu, meslekleri, sanat eserleri, tarihi mirasýyla birlikte, devlet tarafýndan bile isteye, planlayarak yok edildiði gerçeðinin inkârý, islenen bu suçu savunmak demektir, þiddeti aklamak demektir. Ýnkâr, bu yüzden düþünce özgürlüðünün bir gereði deðil, Türkiye’de ve dünyanýn her yerinde soykýrýmdan kurtulanlarýn bugün yasamakta olan torunlarýna ve soykýrým kurbanlarýnýn anýsýna karþý uygulanan bir þiddettir. Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi çok sayýda kararýnda, þiddet içeren düþüncenin savunulmasýný düþünce özgürlüðünün hayata geçirilmesi olarak kabul edilemeyeceðini hükme baðlamýþtýr.

Birleþmiþ Milletler Genel Kurulu Soykýrým Suçunun Önlenmesi ve Cezalandýrýlmasý Sözleþmesi’ni, Aralýk 1948′de kabul etmiþ ve Sözleþme Ocak 1951′de yürürlüðe girmiþtir. O günden bu yana insanlýk tarihinin utancý olan Holokost, yani Yahudi soykýrýmýnýn inkârý birçok ülkede para cezasý ve hapisle cezalandýrýlmaktadýr.

Bugün Holokost’u inkâr edenler için, Avusturya’da 6 ay-20 yýl, Belçika’da para cezasý ve 1 yýl, Çek Cumhuriyeti’nde 6 ay-2 yýl, Almanya’da para cezasý ve 6 ay-5 yýl, Fransa’da para cezasý ve 1 ay-2 yýl, Ýtalya’da 3-4 yýl, Litvanya’da para cezasý ve 1-10 yýl arasýnda hapis cezasý öngören yasalar yürürlüktedir. Baþka bir deyiþle soykýrýmýn inkârýnýn cezalandýrýlmasý ne yenidir, ne de sadece Fransa’ya özgüdür.

Yakin zamanda da bu konuda örnek olmasý gereken bir olay, 1 Subat2011′de Hýristiyan, Müslüman ve Yahudi din adamlarýndan oluþan yaklaþýk 150 kiþilik bir grubun Holokost’un simgelerinden Auschwitz Toplama Kampý’ný ziyareti sýrasýnda yaþandý. Ziyaret sýrasýnda Müslümanlar adýna konuþan Bosna-Hersek Reis-Ul-Ulemasi Mustafa Çeriç, Yahudi soykýrýmý ya da Srebrenitsa’daki Müslüman soykýrýmýný inkâr edenlerin bu suça ortaklýk etmiþ olacaklarýný söyledi.

Bugün muhalif kanattan Fransa Parlamentosu’nda bu yasa tasarýna karþý çýkanlarýn ikinci bir dayanaðý Hrant Dink’in anýsýdýr. Hrant Dink 2006 yýlýnda yabancý ülkelerin parlamentolarýnda inkârý yasaklayan yasa tasarýlarýnýn görüþülmesine ve bu yasalarýn kabulüne karþý çýkmýþtý. Bugün bu yasa tasarýsýna karþý çýkarken devletin özel savaþ mekanizmalarý ile faþist odaklarýn iþbirliðiyle katledilen Hrant Dink’in bundan yýllar önce dile getirdiði düþüncelerini dayanak yapmanýn her bakýmdan yanlýþ olduðuna inanýyoruz. Hrant Dink’in arad

Share

Most Recommended