[MILLIYET] Alman meclisi, Ermeni önergesini kabul etti

Alman meclisi, Ermeni önergesini kabul etti


      Alman federal meclisi, Birlik partileri (CDU/CSU) tarafýndan gündeme getirilen ve tüm partilerin uzlaþmaya vararak hazýrladýðý, sözde Ermeni soykýrýmýnýn anýlmasýný öngören önergeyi, tartýþma yapýlmadan oybirliðiyle kabul etti.
      Sosyal Demokrat Parti (SPD), Birlik partileri (CDU/CSU), Birlik 90/Yeþiller Partisi ve Hür Demokrat Parti (FDP) tarafýndan uzlaþmaya varýlarak hazýrlanan önerge, ”Ermenilerin 1915 yýlýndaki tehciri ve katliamýnýn hatýrlanmasý ve anýlmasý – Almanya, Türklerle Ermenilerin barýþmasýna katký saðlamalý” baþlýðýný taþýyor.
      Önergede, ”federal meclisin, Ermeni kurbanlar önünde saygýyla eðildiði ve olaylarda Alman devletinin sorumluluðunun bulunmasýndan dolayý da derin üzüntü duyduðu” ifade ediliyor.
      ”Ermeni kadýn, çocuk ve yaþlýlarýn kurtarýlmasý için çaba harcayan Alman ve Türklerin de anýldýðý” belirtilen önergede, ”federal meclisin, her ülkenin kendi tarihinin karanlýk sayfalarýyla yüzleþmesinin ne kadar zor olduðunu bildiði, ancak sadece tarihle yüzleþilerek barýþ için bir temel oluþturulabileceðine inandýðý” kaydediliyor.
      Olaylarýn doðrudan ”soykýrým” olarak nitelendirilmediði önergede, ”çok sayýda baðýmsýz tarihçi, meclis ve uluslararasý örgütlerin, öldürülen yaklaþýk bir milyon Ermeniyle ilgili olaylarý ‘soykýrým’ olarak nitelendirdikleri” belirtiliyor.
      Önergede, TBMM’nin ”Ermeni kökenli Türk vatandaþlarýný” bu konuda görüþmeye davet ettiði, Viyana’da Türk-Ermeni kadýn dialoðu baþlatýldýðý, ilk kez Türk ve Ermeni tarihçilerin bir araya gelerek karþýlýklý olarak belge deðiþiminde bulunduklarý ve Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan’ýn, Ýstanbul’da bir Ermeni Müzesi’nin açýlýþýný yaptýðý, Türk ve Ermeni tarihçilerden oluþan bir komisyon kurulmasýný önerdiði hatýrlatýlýyor.
      ”Almanya’daki kiliselerin, ülkede yaþayan Ermenilerin topluma uyum saðlamalarý yönünde yoðun çaba harcadýklarý, Türklerin de bu konuda yardýmcý olmalarý gerektiði” belirtilen önergede, ”bunun Türkiye ile Ermenistan arasýndaki iliþkilerin normalleþtirilmesi açýsýndan da önemli olduðu, Türkiye’nin Ermenistan sýnýrýný açmasýnýn diplomatik iliþkiler baþlatýlmasýný da teþvik edeceði” kaydediliyor.
      Önergede federal meclis, Alman hükümetine çaðrýda bulunarak, TBMM’nin, Türk hükümetinin ve toplumunun tarihiyle yüzleþmesine katký saðlamasý, Türk ve Ermeni tarihçilerden oluþacak bir komisyonun kurulmasýna yardýmcý olmasý, Almanya’dan Türkiye’ye gönderilen arþivlerin de açýlmasýný saðlamasý, ertelenen Ermeni konferansýnýn düzenlenmesini talep etmesi ve Türkiye ile Ermenistan arasýndaki iliþkilerin normalleþtirilmesine katký saðlamasý isteniyor.
      Önergede, tüm bu olaylarýn, konunun Almanya’da da bugüne kadar yeteri kadar ele alýnmadýðýný gösterdiði kaydediliyor.

Share

Most Recommended